Skip to main content
Hvornår skal jeg gøre brug af et inkassofirma - Collectia Inkasso Blog
Sebastian S. •
19/05/2022

Hvornår skal jeg bruge et inkassofirma?

Inkassofirmaer og inkassoadvokater hjælper virksomheder med at inddrive gæld, typisk ubetalte fakturaer, når virksomheder oplever, at deres kunder ikke betaler.

Inkassofirmaer og advokater har ofte en positiv og effektiv på inkassoprocessen – men hvornår skal man som virksomhed benytte sig af et inkassofirma, og hvornår kan man stå for inkasso selv? Hvad siger inkassoloven? Og hvad er vores anbefaling som inkassofirma.

I dette indlæg sætter vi fokus på emnet, så du forhåbentlig kan blive klogere på, hvornår din virksomhed kan have gavn af et inkassofirma.

Hvad siger inkassoloven?

Du må som erhvervsdrivende i princippet sende dine ubetalte sager til et inkassofirma lige så snart, du konstaterer, at en gæld er misligholdt; altså typisk når betalingsfristen er overskredet.

Her kan et inkassofirma typisk hjælpe dig med at udsende rykkereskrivelser, pålægge rykkergebyr og lignende, så du ikke selv behøves at foretage dig andet.

Selve inkassoprocessen må først startes, når der er sendt et såkaldt inkassobrev, også kaldet en inkassovarsel til kunden. Denne skrivelse kan du udarbejde og sende selv, eller lade et inkassofirma gøre for dig.

Hvad må jeg som erhvervsdrivende selv?

Som kreditor, må du i udgangspunktet foretage inkasso 100% selv, det kaldes ofte ‘egeninkasso‘.

Vælger du at stå for jeres inkasso selv og fravælget at anvende et inkassofirma, skal du være opmærksom på, at du SKAL overholde en lang række formalier. Du skal blandt andet udsende et korrekt udarbejdet og lovpligtigt inkassobrev / inkassovarsel, før inkassoprocessen kan igangsættes, samt overholde lovfastsatte tidfrister for skrivelserne.

Der er grundlæggende ikke noget, du som kreditor kan foretage dig, som et inkassofirma ikke kan – inkassofirmaet har dog en lang række fordele. De har fx mulighed for at anmelde skyldner til RKI, Debitorlisten og andre gældsregistre – samt kan gå hele vejen fra første rykkerskrivelse til fogedretten – uden du behøver foretage dig noget som helst.

De fleste inkassofirmaer, herunder Collectia, yder no-cure-no-pay, hvor vi først tjener penge på din sag, når vi er succesfulde med at hente penge hjem fra din kunde.

Hvornår skal jeg så gøre brug af et inkassofirma?

Det afhænger i udgangspunktet meget af din virksomhed, størrelsen på dine sager, antallet af ubetalte fakturaer og ikke mindst dit eget temperament.

Dernæst skal du sikre dig, at du finder et inkassofirma, der rent faktisk kan og vil hjælpe dig; det er desværre ikke alle inkassofirmaer, der kan og vil håndtere helt små kunder. Mange stiller ofte krav til beløbsstørrelsen og mængden af sager, som du får i løbet af et år. Det er dog ikke tilfældet hos Collectia.

Vi hjælper som udgangspunkt alle; fra den lokale blomsterhandler nede på hjørnet – til nogle af Danmarks største koncerner.

Når dialogen mistes

Rigtig mange, især mindre erhvervsdrivende, vælger at gøre brug af et inkassofirma, når dialogen med kunden går tabt.

Der kan være mange årsager til, at en dialogen går i stp, men ofte sker det, fordi kunden ikke kan overskue at fortsætte dialogen med kreditor omkring betaling, oprettelse af afdragsordning eller andet. De vælger ofte at ignorere kreditor og dermed sine problemer.

Vi ser ofte, at når en 3. uafhængig part, i form af et inkassofirma, tager fat kontakt til kunden, vil det have en god effekt. Kunden vil føle sig forpligtet til at gå i dialog med inkassofirmaet for at finde en løsning – enten ved at betale de fulde beløb eller blive enige om en afdragsordning.

Når din virksomhed har mange sager

Har din virksomhed flere inkassosager i løbet af et år, og oplever at jeres kunder skal have 1, 2 måske 3 rykkerskrivelser, før de betaler? Så kan et inkassofirma være en rigtig god idé. For har din virksomhed mange inkassosager og/eller dårlige betalere, kan man med fordel overlade inddrivelsesarbejdet til et inkassofirma. Det frigør tid og ressourcer for bogholderiet, der nu kan fokusere på vigtigere opgaver, der giver mere værdi for virksomheden. Tid er penge og fakturaopfølgning er ofte en rigtig ‘tidssluger’.

Når sagerne har en vis størrelse

Vi ser ofte, at mange vælger at håndtere småsager selv – mens måske større inkassosager, sendes til advokat eller inkassofirma.

Den ide er heller ikke dum, for på den måde sættes der ofte mere proces under en sag – og giver en anden virkning overfor kunden.

Vi kan hjælpe uanset størrelse eller mængde

Uanset hvor mange inkassosager du har, og uanset størrelsen af dem – er alle sager velkomne hos Collectia.

For vi har gjort inkasso let som aldrig før – det hele klares online. Du kan tilmelde dig, samt oprette, følge og afslutte dine sager online – du skal blot uploade din ubetalte faktura, så klarer vi resten.


Gratis materiale


Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg